Aanvaarding en vertrouwen

Posted by in Praktijk

Gisteren sprak ik met een cliënte over een online interview
met Anneke Smit-Boerma, die is overleden aan longkanker.

Photo on Foter.com

In het interview vertelt Anneke Smit-Boerma hoe ze verder leefde met de prognose dat ze nog maar enkele maanden te leven had. ‘De uitdaging’ zegt ze, ‘is om met de aanvaarding van de dood en met de hoop op leven door één deur te kunnen’. Dat leek mijn cliënte wel te inspireren.

Mensen die voor kanker worden behandeld, zoeken steun. Wat ik kan bieden, is een ondersteuning van het lichaam voor het versterken van de immuniteit (thymus en lymfestelsel), voor het regenereren van beschadigde zenuwcellen (bloedcirculatie, stimulatie van celvernieuwing aangedane gebieden).

Ik wil geen illusies geven door de positieve resultaten met andere cliënten in het vooruitzicht te stellen. Het is vooral belangrijk dat je het geheel blijft zien en energie haalt uit wat goed doet en wat goed gaat. Ik stimuleer je op die manier om de leiding te nemen in de zorg voor hun gezondheid en welzijn.

De feed back die ik van cliënten krijg, is dat ze meer vertrouwen krijgen in hun eigen mogelijkheden. Soms helpt dat om te stoppen met vechten tegen iets wat ze moeilijk kunnen aanvaarden. En soms geeft dat juist de basis om verder te gaan. Vertrouwen komt ontwikkeling en heling ten goede, ook al is het tempo of het resultaat niet altijd wat we bij aanvang wensen.